Şayet kullandığınız bilgisayarınız Windows 11 işletim sistemli bir bilgisayar ise, Microsoft Defender devre dışı bırakma nasıl yapılır sorusu, yeni işletim sistemi olan Windows 11’i kullanan ve bazı sorunlar ile karşılaşan kullanıcılar tarafından araştırılan konuların başında gelmektedir. Microsoft Defender, temel olarak bilgisayarınızı dışarıdan gelecek olan kötü amaçlı yazılımlara karşı korur ve bazı problemlerin yaşanmasının önüne geçer. Ancak bazen istenilen yazılımların yüklenmesini ve düzenlenmesini de engelleyebilir. Bu gibi durumlarda Microsoft Defender yazılımını devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz.
İçindekiler
Windows 11 Microsoft Defender Devre Dışı Bırakma
Windows 11 için sunulan Microsoft Defender yazılımı, temelde oldukça kullanışlı ve bilgisayarın güvenliğini arttıran bir yazılım olarak bilinmektedir ve mümkün olduğunca açık bırakılmalıdır. Ağ üzerinden gelecek olan kötü yazılımlara karşı etkili bir çözüm yöntemi olan bu yazılım sayesinde antivirüs yazılımlarına da ihtiyaç duymazsınız. Ancak bazı durumlarda bu yazılım yüzünden erişim sorunları yaşayabilirsiniz. Bunun için uygulamamızı bir süreliğine de olsa devre dışı bırakabilirsiniz.
Windows 11 Microsoft Defender devre dışı bırakma işlemi, birkaç dakika içerisinde yapılabilen bir işlem olarak bilinmektedir. Ancak birkaç dakikalık işlem sonucunda Defender ayarlarınız geçici olarak değişir ve daha sonrasında tekrar aktif olur. Bir yazılımı yüklemek ve kullanmak için Defender’ı kapatmak istiyorsanız bunu kısa vadeli olarak yapmanız mantıklı olacaktır ancak uzun vadede sorun yaratıyorsa başka yöntemlere başvurmanız gerekecektir.
Windows Güvenliği Üzerinden Microsoft Defender’ı Kapatma
En basit yöntem olarak bilinen ve diğer işletim sistemlerinde de (Windows 10 vs.) aynı şekilde kapatılabilen Windows güvenliği üzerinden Microsoft Defender kapatma işlemi ile bağlı bulunduğunuz ağa göre yazılımı geçici süreliğine devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- Windows başlat tuşuna basarak başlat ekranını açın.
- Sol tarafta yer alan “Ayarlar” simgesine tıklayın.
- Açılan sayfada en aşağıda yer alan “Güncelleştirme ve Güvenlik” sekmesine tıklayın.
- Burada sol menüde yer alan “Windows Güvenliği” seçeneğine dokunun.
- Ortada yer alan seçenekler arasında “Güvenlik Duvarı ve Ağ Koruması” seçeneğini bulun.
- Sırasıyla “Etki Alanı Ağı”, “Özel Ağ”, “Ortak Ağ” yazılarına tıklayarak Microsoft Defender Güvenlik Duvarı hizmetini kapalı konuma getirin.
Bu işlemleri yapmanız halinde Windows Defender yazılımı devre dışı kalacak ve bilgisayarınız saldırılara açık olacaktır. Bu noktada işlerinizi hallettikten sonra tekrar aynı adımları uygulayarak Defender uygulamasını aktif hale getirebilirsiniz. Hiçbir ayarı değiştirmemeniz halinde kısa süre sonra otomatik olarak tekrar aktif hale getirilecektir. Kalıcı kapatma yöntemleri için ise aşağıdaki yöntemimizi inceleyebilirsiniz.
Kalıcı Olarak Microsoft Defender Kapatma
Windows güvenliği sekmesi üzerinden Microsoft Defender kapatma işlemi işinize yaramadıysa ve yeterli bir çözüm olarak gelmediyse, detaylı bir şekilde kalıcı olarak Microsoft Defender hizmetlerini devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken adım adım ilerlemeniz ve herhangi bir hataya yer vermemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde bilgisayarınızın ayarlarını bozabilirsiniz.
- “Windows + R” tuşlarına aynı anda basın.
- Açılan ekrana “regedit” yazın ve enter tuşuna basın.
- Sol menüde yer alan “HKEY_LOCAL_MACHINE” klasörünü genişletin.
- Açılacak olan klasörler arasından “SOFTWARE” klasörünü genişletin.
- Burada “Policies” seçeneğini genişletin ve daha sonrasında “Microsoft” seçeneğini de genişletin.
- Burada bulunan “Windows Defender” yazısının üstüne tıklayın.
- Sağ tarafta bulunan boşluğa sağ tıklayarak “Yeni” yazısının üstüne gelin ve “Dword (32 bit) seçeneğine tıklayın.
- Oluşturulacak yeni dosyasının ismini “DisableAntiSpyware” yapın ve enter tuşuna basın.
- Dosyanın üzerine çift tıklayarak “Değer Verisi” seçeneğinin yanında “1” yazarak kaydedin.
Belirtilen adımlar sonucunda ve bilgisayarınızı yeniden başlatmanız halinde Microsoft Defender yazılımı tamamen devre dışı bırakılmış olacaktır ve otomatik olarak açılmayacaktır. Bilgisayarınız bu işlemden sonra tamamen korumasız olacak olsa da yapmanız gereken işlemleri gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Daha sonrasında aynı adımları uygulayarak Microsoft Defender hizmetini tekrar aktif hale getirebilirsiniz.
Görüldüğü üzere Microsoft Defender hizmetini kapatmanın birden fazla yöntemi bulunmaktadır ve farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilirler. Umarız sizler de burada öğrendiğiniz bilgiler sayesinde Windows 11 Microsoft Defender devre dışı bırakma nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabilmişsinizdir. Ayrıca Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir? Başlıklı içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.