Üniversite öğrencileri için iş önerileri ile sizler de birçok sektörde sayısız işlerden birinde çalışmaya başlayabilir ve kendinize ek gelir oluşturabilirsiniz. Özellikle barınma ve eğitim masraflarının karşılanması noktasında birçok öğrenci günümüzde iş aramaktadır. Fakat yapılabilecek işler hakkında pek fikir sahibi olunmadığı için çoğu öğrenci bu dönemlerde işsiz kalarak hem ek gelir sağlayamamakta hem de iş hayatı hakkında tecrübe sahibi olamamaktadır. Bu sorunu gidermek adına içeriğimizde üniversite öğrencileri için iş önerilerini paylaşacağız.
İçindekiler
Üniversite Öğrencileri için İş Önerileri
Üniversite öğrencilerinin kendilerine maddi olarak katkıda bulunabilmeleri için bir işte çalışmaları oldukça normal bir durumdur. Hem iş hayatını öğrenmek hem de para kazanma duygusunun nasıl bir his olduğunu anlamak amacıyla tüm üniversite öğrencilerinin eğitim hayatlarında yarı zamanlı veya serbest şekilde çalışmaları önerilir. Artan eğitim maliyetlerinin de karşılanması için ülkemizde part time çalışmak neredeyse zorunlu bir hale gelmiştir.
Bugün üniversite öğrencilerinin çalışabileceği sayısız iş kolu bulunmaktadır. Ve bu işlerde çalışmak için herhangi bir uzmanlığa veya tecrübeye gerek duyulmamaktadır. Eğer sizler de bir üniversite öğrencisiyseniz ve kendinize maddi olarak katkı sağlamak istiyorsanız hemen okuduğunuz şehirdeki öğrenci iş ilanlarını araştırmaya başlayabilirsiniz. Fakat bundan önce sizler için hazırladığımız üniversite öğrencileri için iş önerilerini incelemenizde fayda var.
1) Garsonluk
Üniversite öğrencileri için iş dendiği zaman belki de akla gelen ilk meslek garsonluktur. Vasıfsız olarak girebileceğiniz ve part time olarak çalışabileceğiniz garsonluk işinde, yapmanız gereken tek şey kafelerde servis yapmak olacaktır. Böylece ciddi oranda gelir elde edebilir ve hem eğitim hayatınıza hem de sosyal yaşantınıza maddi anlamda katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle üniversite kampüslerinin çevresinde birçok kafede garson olarak işe başlayabilirsiniz.
2) Özel Ders Vermek
Üniversite öğrencilerinin en çok yapmakta olduğu bir diğer iş ise özel ders vermektir. İlkokul, ortaokul ve lise için belirli derslerin eğitimini vererek sizler de para kazanabilir ve bu işi serbest zamanlı olarak yapabilirsiniz. Normal bir üniversite öğrencisi bu okullardaki dersleri tamamıyla bildiği için herhangi ek bir uzmanlığa gerek duyulmayacaktır. Bulunduğunuz şehre ve verdiğiniz derse göre ders başı 80 ile 300TL aralığında para kazanabilirsiniz.
3) Anketörlük
Anketörlük çok bilinen bir iş olmasa da öğrencilerin özellikle büyükşehirlerde sıklıkla yaptığı ve ek gelir sağladıkları bir iş türüdür. Basitçe sahada belirli bir gruba anket yapan ve anket başına ödeme alan anketörlük, serbest çalışma saatlerine sahip olmakla birlikte çalıştığın kadar kazan mantığına sahip olan bir iştir. Bu yüzden her öğrenci araştırma şirketlerine giderek anketörlük başvurusunda bulunabilir ve bu işi yaparak ek gelir elde edebilir.
5) İkinci El Ürün Alıp Satmak
Günümüzde ikinci el ürün alıp satabileceğiniz birçok internet platformu bulunuyor. Özellikle dolap gibi uygulamalar yardımıyla birçok öğrenci kullanmadığı eşyalarını ve kıyafetlerini satarak kendilerine gelir sağlayabiliyorlar. Daha çok kazanç elde etmek isteyen öğrenciler ise başka ürünler alarak sorunlarını gideriyor ve tekrar ikinci el olarak satış yapıyorlar. Böylece hem ticari tecrübe sahibi olunabiliyor hem de ciddi miktarlarda gelir elde edilebiliyor.
6) Freelance Çalışmak
Freelance çalışmak, yalnızca üniversite öğrencileri için değil, işinde uzman kişiler tarafından da tercih edilen bir iş modeli olarak bilinmektedir. Öğrenciler de yetkin olduklarını düşündükleri herhangi bir alanda freelance olarak çalışabilir ve ek gelir elde edebilirler. Bunun için öncelikle yapılacak işin belirlenmesi, daha sonrasında da hizmeti pazarlayabilecek platformların bulunması gerekmektedir. Daha sonrasında serbest çalışma saatleri içerisinde kendi işinizi yapabilir ve ek gelir sağlayabilirsiniz. İlerleyen süreçlerde müşteri sayınızı arttırarak ve işletme olma sürecine girerek ek gelir için başladığınız bu işi gerçek işiniz haline de getirme fırsatınız bulunuyor.
7) Üniversite Bünyesinde Çalışmak
Üniversiteler yalnızca derslerin anlatıldığı okullar değildir. İçerisinde her türlü ekonomik ve sosyal aktiviteyi barındıran üniversitelerde ek gelir elde etme amacıyla çalışabilmeniz de mümkündür. Bu noktada en çok tercih edilen işler yemekhanelerde görevli olmak, kulüp etkinliklerini düzenlemek, belirli markaların tanıtımını yapmak ve öğretim görevlilerinin asistanı olmaktır. İlk yıllarda yapamayacağınız bu işleri eğitiminizin son senelerinde yapmaya başlayabilir ve kendinize ek gelir oluşturabilirsiniz.
8) Kasiyerlik
Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen mesleklerden biri de kasiyerliktir. Marketlerde, giyim mağazalarında ve benzeri işletmelerde yapabileceğiniz bu mesleği part time çalışma düzeninde devam ettirebilir ve asgari ücret tutarında aylık ödeme alabilirsiniz. Bunun yanında sigortanız da yapılacağı için resmi olarak iş sektörüne atılmış sayılırsınız. Yorucu bir iş olarak nitelendirilse de öğrencilerin en çok kazanç sağlayabileceği işlerden biri olduğu için oldukça fazla tercih edilmektedir.
9) Staj Yapmak
Üniversite öğrencileri için iş önerileri dendiğinde tüm öğrencilerin yapması gereken stajlardan bahsedilmezse olmaz. Okunan bölüme göre yapılabilen stajlar, aldığınız mesleki eğitimi iş hayatında uygulayabilmeniz için size sunulan bir fırsat olarak bilinmektedir. Bu noktada hem kendi mesleğinizi öğrenmeye başlar hem de bu işten az da olsa gelir sağlayabilirsiniz. Zorunlu staj uygulamalarında sigortanız okulunuz tarafından karşılanacağı için bu süreç eğitim düzeninizi de değiştirmez ve gerçek anlamda bir iş sahibi olursunuz.
Yukarıda bahsettiğimiz üniversite öğrencileri için iş önerilerinin dışında bulunduğunuz şehre ve üniversiteye göre yapabileceğiniz daha onlarca iş bulunmaktadır. Yaşadığınız çevreyi araştırarak ve yapacağınız işleri belirleyerek daha birçok fırsatı kovalayabilir ve bir üniversite öğrencisi olarak ek gelir elde etmenin yöntemlerini bulabilirsiniz. Pardus Nedir? başlıklı içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz.