Rüzgarların İsimleri ve Estikleri Yönler Nelerdir?
Dünya üzerindeki döngünün önemli bir parçası olan rüzgarlar, estikleri yönlere ve sebep oldukları doğa olaylarına göre çeşitlendirilmektedir. Bu çeşitlendirmeler sonucu her rüzgar yönüne bir isim verilirken, bu rüzgar isimlerinin birçok denizci tarafından kullandığı biliniyor.
Ayrıca bakınız: Sıcaklık nedir?
İçindekiler
Rüzgarların İsimleri ve Estikleri Yönler Nelerdir?
Lodos Rüzgarı
Türkiye’de adı en çok duyulan rüzgarlardan olan Lodos rüzgarı, Türkiye’nin güney-batı istikametinden Ege ve Akdeniz’in kesiştiği bölgeden ülkemize sık sık gelmektedir. Yaz mevsiminin ülkemizde görülmesi ile beraber eserek karların erimesine ve yazın ilanına sebep olan Lodos, zaman zaman hızlı kar erimeleri nedeni ile sel ve taşkın gibi afetlere neden olabilmektedir.
Poyraz Rüzgarı
Lodos rüzgarının tam karşı açısında bulunan kuzey-doğu istikametinden ülkemize vurarak etki eden Poyraz, Türkiye’ye vuran en soğuk ve sert rüzgarlardandır. Karadeniz kıyılarında ve tarihte İstanbul Boğazı’nda dahi sert ve yıkıcı etkileri gözlemlenmiştir. Bu nedenle korkulan rüzgarlar arasında bulunan Poyraz, Karadeniz bölgesini oldukça sık etkilemektedir.
Meltem Rüzgarı
Doğu Akdeniz bölgesi üzerindeki coğrafyayı oldukça etkileyen Meltem rüzgarları, bu bölgede oluşan alçak basınç ile birlikte kendini gösterir. Temmuz ve Ağustos aylarında ortaya çıkarak Muson iklimi özelliklerini gösteren rüzgar, yazın bitimi ile kaybolur.
Karayel Rüzgarı
Kuzey-batı istikametini seyreden ve gelmeden birkaç gün boyunca yağmur ile etkisini gösteren Karayel; doğuş alanı olarak Balkanlar’ın kuzey bölgesini hedef almaktadır. Rusya artiklerinden inerek ısınan rüzgar, ülkemize ulaştığında sıcak ve hoş bir hava yaratmaktadır. Bu nedenle ülkemizde yazın görülmesi bu rüzgarın gelme süresine bağlı seyreder.
Kıble Rüzgarı
Güney yönünden esmesi sebebi ile Mekke ve Medine’yi temsilen ”Kıble” ismini alan rüzgar, ülkemizin güney kıyılarını ciddi bir şekilde etkilemektedir. Orta Akdeniz’de yoğunlaşarak alçak basınç oluşturan ve bunaltıcı bir havaya sebebiyet veren rüzgar, yüzyıllardır Anadolu coğrafyasını etkileyen rüzgarlar arasında bulunuyor.
Keşişleme Rüzgarı
İsmi Osmanlı denizcileri tarafından verilen ve ülkemizin güney-doğu istikametinden kendini gösteren rüzgar, ”Keşişleme” olarak bilinmektedir. Yüzyıllar önce geri kalan teknoloji sebebi ile birçok geminin ve vasıtanın batmasına sebep veren Keşişleme rüzgarları, denizciler tarafından birçok metne konu olmuştur.