BlogBilgi

Pardus Nedir? Pardus İşletim Sistemi

Pardus nedir sorusu genellikle yazılımcılar ve geliştiriciler tarafından sıkça araştırılan soruların başında gelmektedir. Türk yapımı işletim sistemi olarak adlandırılan bu işletim sistemi, sağladığı faydalar ve kullanım alanları sebebiyle özellikle ülke içerisinde kamu kurumlarında çalışan kişiler için büyük önem arz etmektedir. Fakat tam olarak hangi amaçla geliştirildiği, nasıl bir sürece sahip olduğu ve ne gibi avantajlar sağladığı birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Bizler de bu içeriğimizde Pardus nedir sorusunu yanıtlandıracak ve öğrenmeniz gereken tüm detayları sizlerle paylaşacağız.

Pardus Nedir?

Pardus isimli işletim sistemi 2003 yılında, TUBİTAK bünyesinde Linux tabanlı geliştirilmiş bir işletim sistemidir. İlk ve en büyük Türk işletim sistemi olduğu için özellikle ülkemizde büyük oranda dikkat çekmekte ve birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Tamamen açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olduğu ve üst düzey donanımlara ihtiyaç duymadığı için tercih edilmektedir. Bunun yanında her sürümünün ücretsiz olduğunu ve internet üzerinden kolaylıkla indirilebildiğini belirtmeden geçmeyelim.

İşletim sistemleri bir bilgisayarın çalıştırılmasını ve yönetilmesini sağlayan en önemli yazılım olduğu için, kullanılan sistemin ne olduğu da büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden kurumlarda ve geliştiricilerin eğitilmesinde Pardus gibi işletim sistemleri daha çok tercih edilmektedir. Fakat istediği ilgiyi yakalayamadığı için benzerleri de üretilmiştir. Örneğin Pisi Linux, bugün Pardus işletim sisteminin altında geliştirilmiş olmasına rağmen daha çok kullanılmaktadır.

Pardus Nedir?
Pardus Nedir?

Pardus Sürümleri ve Gelişimi

Pardus işletim sisteminin geliştirilmesine yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi 2003 yılında başlandı. İlk kararlı sürüm ise 2005 yılında kullanıcılara sunuldu. İlk başta yalnızca TUBİTAK projelerinde ve kurumların bir kısmında kullanılan işletim sistemi, daha sonrasında daha fazla noktada ücretsiz bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Bugün geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen son sürümü kullanılan Pardus, Dolunay isimli yeni bir sürüme sahiptir. Bu işletim sisteminin içerisinde Linux işletim sisteminde bulunan tüm fonksiyonları kullanabilir, Türkiye’de kurum içlerinde daha fazla avantajdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca Pardus, dünya üzerinde de kullanılan ve bilinen bir işletim sistemidir. Tasarımı ve görünümü Windows ile Linux işletim sistemlerinin karşımı gibi gözükmektedir. Birçok fuarda ve geliştirici kampında bilinen ve kullanılan bir işletim sistemidir.

Pardus Nerelerde Kullanılıyor?

Pardus bugün herkese açık bir şekilde paylaşılmış, değiştirilmesine izin verilen ve özgür bir bilgisayar ortamı sağlayan işletim sistemi olduğu için kullanım alanları da oldukça geniştir. Pardus değiştirilebilir bir işletim sistemi olduğu için kurumdan kuruma farklı versiyonlarına ulaşabilmek mümkündür. Ülkemizde aşağıdaki kurumlarda aktif olarak kullanılmaktadır.

  • İTÜ, ÖDTÜ, Bilkent, Hacettepe gibi köklü üniversitelerde
  • T.C. Emniyet Teşkilatı, RTÜK, TSK ve benzeri kamu kurumlarında
  • Petrol Sendikası, Müzeler ve kütüphaneler gibi kurumlarda
  • Teknoparklarda, TUBİTAK destekli projelerde

Bunların yanında bağımsız ve kişisel olarak da kullanılabilir. Hatta siz de kişisel bilgisayarınızda özgürce Pardus indirebilir ve kurabilirsiniz. Pardus resmî web sitesi üzerinden sürümleri inceleyebilir ve indirme işlemini başlatabilirsiniz.

Pardus Nerelerde Kullanılıyor?
Pardus Nerelerde Kullanılıyor?

Pardus Özellikleri ve Avantajları

Pardus nedir sorusundan sonra sorulan en çok soru da bu işletim sisteminin ne gibi avantajlara sahip olduğudur. En düşük özelliklere sahip bilgisayarlara bile rahatlıkla kurulabilen ve kullanılabilen Pardus’un halihazırda birçok kurumda ve projede aktif olarak kullanıldığından bahsettik. Ancak kişisel kullanım için sağladığı faydaları da öğrenmek gerekiyor. Böylece bu işletim sistemi ile neler yapabileceğinizi daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

  • Tamamen Türkçe yapısı sayesinde kolay bir kullanım sağlamaktadır.
  • Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu için, Linux altyapısında bulunan tüm özelliklere erişebilmek mümkün hale gelmektedir.
  • Şeffaf bir yapıya sahiptir ve böylece yapılacak olan işlemlerde hukuk dışı davranışlar sergilemek pek mümkün değildir.
  • Açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olduğu için özelleştirilebilir ve değiştirilebilir. Hatta altyapısında Pisi Linux gibi birçok yeni işletim sistemi geliştirilmiştir.
  • Kendi içerisinde Müdür, Kaptan gibi yönetim araçlarına ve sihirbazlara sahiptir.
  • Hem kurumsal hem de bireysel kullanıma uygun bir şekilde dizayn edilmiştir.
  • Hızlı bir kuruluma ve kullanıma sahiptir.
  • Detaylı bir arayüze sahip olmadığı ve şık görünümü ile dikkat çektiği için birçok kullanıcının tercihi olmaktadır.

Tüm bu avantajların yanında dezavantajları da bulunmaktadır. Genellikle Linux işletim sistemine uyumlu bir şekilde geliştirilmiş olan yazılımları desteklemesine rağmen, Windows işletim sistemindeki yazılımların neredeyse hiçbirini desteklememektedir. Yani bu işletim sistemini bilgisayarınıza kurmanız halinde dünyaca bilinen uygulamaları kullanamazsınız. Popüler oyunlar, Adobe yazılımları ve benzeri yazılımlar bunlara dahildir.

Pardus Özellikleri ve Avantajları
Pardus Özellikleri ve Avantajları

Umarız içeriğimiz sayesinde Pardus nedir sorusuna yanıt bulabilmiş ve detaylarına hâkim olmuşsunuzdur. Eğer işletim sistemleri hakkında daha çok bilgiye erişmek isterseniz İşletim Sistemi Nedir? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

Related Articles

Back to top button