Kozmos Nedir? Mikro ve Makro Kozmos Nedir?
İnsan aurası ve düzen biçimi denilince akla gelen ilk terimlerden biri olan kozmos, kişi benliğinin bulunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Birçok insanın içsel benliğini araştırırken önüne çıkan terimler arasında bulunan kozmos ve yapı taşı olan mikro, makro kozmos nedir?
Ayrıca dikkatinizi çekebilir: Ekosistem nedir?
İçindekiler
Kozmos Nedir?
Kozmos; yeryüzü, gökyüzü, uzay, karanlık madde ve göz ile gözlemlenebilen maddelerin içinde bulunan tüm maddeleri kapsayan ve anlamlandırılamayan evren düzenine verilen isimdir. Evren veya kainat kelimelerinin karşılığı olarak da sık olarak kullanılmaktadır. Evrenin muntazam ve betimleyici düzenini kelimesel dille tasvirlemek için kullanılan kozmos kelimesi; evrenin içinde bulunan muntazam düzen nedeni ile kaosun tam tersi olan kozmos ile isimlendirilmiştir.
Mikro Kozmos Nedir?
Mikro kozmos, kozmos aleminin en küçük gözle görülme bakış açısıdır. Alman filozof Hegertz mikro kozmos evrenini betimlerken, bizim dünyamızdan daha küçük canlıların, maddelerin içerisinde bulunduğu mikro kozmos da bir evrendir, cümleleri ile anlatmıştır. Bakteri, karınca, toz, bitki kökleri, solucan gibi birçok maddenin içerisinde bulunduğu mikro kozmos, küçük canlıların ve maddelerin içerisinde yaşamakta olduğu dünyayı ve evreni anlatmaktadır.
Makro Kozmos Nedir?
Makro kozmos, evrenin en büyük hali olarak adlandırılmıştır. Makro kozmosu tasvirlerken; dev gezegenler, ışık sistemleri, platolar, yıldız takımları gibi birçok büyük madde ve enerji ile anlatılmaktadır. Makro kozmos çıplak gözle de görünebilir, çünkü insan makro kozmosun mikro canlısıdır. Bu nedenle birçok insan tarafından anlaşılması zor açıklamalar ile betimlenen makro kozmos, insandan daha büyük nesnelerin evrenidir
Mikro Kozmostan Makro Kozmosa Yolculuk
Mikro kozmostan makro kozmosa yapılan yolculuk için birçok filozof ve bilim adamının farklı tasvirleri bulunmaktadır. Kozmos denilince akla gelen ilk filozoflardan olan Hegertz, mikrodan makroya yolculuğun mümkün olmadığını ve evrenin buna izin vermediğini iddia etmiştir. Hegertz’e göre bir karınca dev bir gezegene yolculuk yapamazken, makrodan mikroya yolculuğu da reddeden Hegertz, bir yıldızın karıncayı besleyemeyeceğini anlatmıştır. Bu nedenle birçok bilim adamı tarafından farklılık ile anlatılan kozmos, betimlemeye ve tartışılmaya açık bir felsefe konusudur.