Blog

İşletim Sistemi Nedir?

Bu yazımızda sizlere “İşletim Sistemi Nedir” sorusunun cevabını vereceğiz. İşletim sistemi, bilgisayar, oyun konsolları, cep telefonu. Beyaz eşya ve daha birçok farklı cihazda bulunmaktadır.

İşletim Sistemi Nedir

İşletim sistemi cep telefonu, beyaz eşya, bilgisayar, oyun konsolu gibi cihazlarda var olan bütün donanımları yöneten ve sistemli bir biçimde çalışmasını sağlayan yazılıma denir. Tüm elektronik eşya ve cihazların temel anlamda çalışma prensibini oluşturan işletim sisteminin nasıl çalıştığını ve ne olduğunu bu yazımızda ayrıntılarıyla öğrenmiş olacaksınız. İşletim sisteminin bazı görevleri vardır.

İşletim Sistemi Görevleri

Çevre birimleri ve programlar arasında bulunan iletişimi sağlamak. Saklama aygıtlarında bulunan dosyalara belli bir düzende ulaşılması için 1 dosya yönetim sistemi meydana getirmek. Programlar arasında veri iletişimini sağlamak. Özellikle fazla kullanıcılı sistemlerde yer alan kaynaklara güvenli bir erişim sağlamak. Sistemin belleğini yönetim altında tutmak, disk tamponu gibi ek imkanlar sağlayarak belleğin etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamak. Kullanıcının programları çalıştırmasını ve değişik komutlar vermesini sağlamak. Dünyada en fazla yaygın kullanılan işletim sistemlerine bakıldığında Android, İOS, Linux, Microsoft Windows ve Mac OS X gibi çeşitlerle karşılaşılmaktadır.

Android İşletim Sistemi

Android, Google ile Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilmiş olan, Linux tabanlı, cep telefonları ve mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu 1 mobil işletim sistemine denmektedir. Son sürümü ise 6.0 (Marshmallow)’dır. Günümüz telefonlarının vazgeçilmez işletim sistemlerinden biridir. Android açık kaynak kodlu olmasından dolayı geliştirmeye oldukça açık bir platformdur. İnsanlardan gelen istekler ve ihtiyaçlar oldukça kısa bir sürede karşılanmaktadır.

Windows İşletim Sistemi

Microsoft şirketinin geliştirmiş olduğu Windows (pencereler) kullanıcıya grafik, arabirimler ve görsel mesajla yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak ve komut vermek gibi klavyeden yazı yazma mecburiyetini kaldıran ve dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemi ailesini oluşturmaktadır. İlk olarak Windows 1981 senesinde satışa sunulmuştur. Günümüzde ise en çok kullanılmakta olan sürüm Windows 7 olmuştur. Özellikle tablet ve bilgisayarların daha iyi çalışmasını sağlamak için Windows 8 geliştirilmiştir. Son olarak da Windows 10 yeni sürümü bulunmaktadır.

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

Related Articles

One Comment

  1. işletim sistemllerinde 3 katman var . çekirdek, sistem komutları ve kullanıcı arayüzü. sistem komutları kulanıcı arayüzünde verilen komutları çekirdeğe, çekirdekte işlenen verileri de kullanıcı arayzüne iletiyor. ELbette biz arkaplanda neler dönüyor pek bilmeyiz. işletim sistemlerinin kullanım alanına göre tercih edilmesi çok önemli. mesela sunucu tatablı işletim sisteminde oyun oynamak oldukça zor. çünkü işletim sistemi sistem kaynaklarının büyük bir kısmını veri ve ağ güvenliği için kullanıyor. Kullanıcı hesaplarıi izinleri protokoller derken oyun oynamak için sistem performansı yetişmiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button