Windows işletim sistemli bilgisayarlarda bazı temel klavye kısa yolları, aktif olarak bilgisayar kullanılan herkes tarafından bilinmelidir. Böylece işlerinizi daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bazı Windows ögelerine erişebilmek için de Windows kısayollarını kullanmanız gerekebilir. Yalnızca işiniz için değil, günlük kullanım amacıyla da klavye kısayollarını öğrenerek hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. İçeriğimizde tüm temel Windows klavye kısayollarını sizlerle paylaşarak konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.
İçindekiler
Temel Windows Klavye Kısayolları
Bugün neredeyse her bilgisayar kullanıcısı aktif olarak kısayolları kullanmaktadırlar. Kısayollar belirli bir işi kolaylaştırarak kişilerin daha hızlı işlem yapmasını ve bilgisayarı kontrol etmesini sağlamaktadır. Bazı durumlarda uzun yöntemlerin işe yaramaması halinde de kısayollar yardımıyla sorunun üstesinden gelinebilir. Bu yüzden aktif olarak Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız mutlaka temel Windows klavye kısayollarını öğrenmeniz gerekiyor.
En Çok Kullanılan Windows Klavye Kısayolları
Bilgisayar üzerinde detaylı işlemler gerçekleştirmiyorsanız ve temel kısayollar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, öğrenmeniz gereken 20’ye yakın kısayol bulunuyor. Basit kombinasyonlardan oluşan bu kısayolları istediğiniz an kullanarak işlerinizi ve bilgisayar kullanımınızı daha kolay hale getirebilirsiniz.
- Alt + F4 – Mevcut Uygulamayı Kapatma (Ekranda herhangi bir uygulama yoksa bilgisayarı kapatır)
- CTRL + C – Seçili metni veya dosyayı kopyalama
- CTRL + X – Seçili metni veya dosyayı kesme
- CTRL + V – Daha önceden kopyalanmış veya kesilmiş dosya veya metni yapıştırma
- CTRL + A – Mevcut ekrandaki tüm dosyaları veya metni seçili hale getirme
- CTRL + Z – Bir önceki işlemi geri alma
- CTRL + Y – Geri alınmış işlemi ileri alma
- SHIFT + DELETE – Seçili metni veya dosyayı kalıcı olarak silme
- ALT + TAB – Açık uygulamalar arasında hızlı geçiş yapmanızı sağlar
- CTRL + ALT + DELETE – Windows kontrol ekranını açar
- ALT + ENTER – Seçili dosyanın özelliklerini açar
- CTRL + SHIFT + ESC – Görev yöneticisini açar
Bu klavye kısayollarını düzenli olarak kullanarak ezberleyebilir ve sıklıkla kullanmaya başlayabilirsiniz. Fakat bunların yanında kullanabileceğiniz daha onlarca klavye kısayolu bulunmaktadır. Onları da inceleyerek işinize yarayacak olanları öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Diğer Klavye Kısayolları
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Windows üzerinde kullanabileceğiniz daha birçok kısayol tuşu bulunmaktadır. İsteklerinize ve amaçlarınıza göre bu kısayolların bazılarını seçebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer Windows 7 ve üzeri bir işletim sistemine sahipseniz, belirtilen tüm kısayolları sorunsuzca kullanabilirsiniz.
- Windows + R – Çalıştır uygulamasını açar
- Windows + S – Arama ekranını açar
- CTRL + N – Mevcut uygulamada yeni bir sekme açar
- F11 – Mevcut uygulamayı tam ekran yapar
- Windows + E – Dosya gezgini uygulamasını açar
- Windows + Space – Bilgisayarın dilini değiştirir
- CTRL + V – Ekranda gözüken uygulamayı kapatır
- Windows + D – Masaüstünü açar ve son uygulamaya geçiş yapar
- Windows + X – Hızlı bağlantı menüsünü açar
- Windows + L – Mevcut oturumu kilitleyerek giriş sayfasına yönlendirir
- Alt + D – Mevcut tarayıcıda adres çubuğunu seçili hale getirir
- ALT + P – Mevcut uygulamanın ayarlar ekranını açar
İsterseniz kendiniz de yeni kısayollar oluşturabilir ve bunu bilgisayara tanıtabilirsiniz. Ancak bunun için bilgisayar konusunda daha da uzman olmanız gerekiyor. Aksi taktirde yukarıda belirtmiş olduğumuz kısayolları kullanmak fazlasıyla işinizi görecektir.
Bilgisayara Özel Windows Klavye Kısayolları
Özellikle birleşik klavyeye sahip olan dizüstü bilgisayar gibi cihazlarda klavyelerde farklı kısayollar bulunabilir. Bunları bilgisayarınızın kullanma kılavuzdan veya tuşların üzerindeki sembollerden öğrenebilirsiniz. Genellikle “FN” tuşunun “F” tuşları ile kullanılmasıyla oluşturulan klavye kısayolları ile Wi-Fi alıcınızı açıp kapatabilir, bilgisayar sesini arttırıp azaltabilir veya ekran parlaklığını değiştirebilirsiniz. Bunun yanında bazı harici klavyelerde kendinize özel ayarlayabileceğiniz kısayol tuşları da bulunmaktadır.
Umarız içeriğimiz sayesinde Temel Windows Klavye kısayollarını öğrenmiş ve kısayol kavramı ile ne gibi yerlerde kullanıldığını anlayabilmişsinizdir. Bu kısayolları sıkça kullanarak alışkanlık haline getirebilir ve tekrar tekrar inceleme derdinden kurtulabilirsiniz. Benzer bir içerik olan Windows ve Mac Bilgisayarda Et İşareti @ (Kuyruklu a) Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.