FreeDos Nedir? Windows İle Arasındaki Fark Nedir?
Yeni bir bilgisayar satın aldığımızda bazen Windows veya Mac işletim sistemine sahip olmadan gelebiliyor. Genellikle belirtilen işletim sistemi FreeDos oluyor.
Durum böyle olunca yeni bilgisayar sahipleri bilgisayarlarını nasıl kullanacaklarını bilemiyorlar. Bu yazımızda FreeDos nedir, nasıl kullanılır, Windows ile arasındaki fark nedir ve Windows nasıl yüklenir gibi sorulara cevap vereceğiz..
Ayrıca bakınz: DLL dosyası eksik hatası ve çözümü
İçindekiler
FreeDOS Nedir?
FreeDOS kısaca içerisinde işletim sistemi bulunmayan bilgisayar demektir. Günümüzde birçok işletim sistemi bulunmaktadır ve birçoğu oldukça yüksek fiyatlara sahiptir. Örneğin bir Windows 10 işletim sistemi lisansı ülkemizde 500-1000TL gibi bir fiyata sahiptir.
Otomatik olarak Windows lisanslı bir bilgisayar almanız fazladan bu kadar para vereceğiniz anlamına gelmektedir. Ancak aynı bilgisayarı FreeDOS olarak satın alırsanız bu parayı ödemenize gerek kalmayacaktır.
FreeDOS işletim sistemine sahip bir bilgisayarda temel komut işlemleri dışında bir şey yapabilmeniz mümkün değildir. Eğer böyle bir bilgisayara sahipseniz öncelikle yapmanız gereken bir işletim sistemi seçmek ve bilgisayara yüklemek. Linux, Windows, Ubuntu gibi birçok farklı amaca hizmet eden işletim sistemi bulunmaktadır. Tahmin edeceğiniz üzere bunların arasında en çok kullanılan Windows’tur.
FreeDOS Bilgisayara Windows Yüklemek
FreeDOS bilgisayara Windows yüklemek oldukça kolaydır. Bu işlemi herkes rahatlıkla yapabilir ve birkaç saat içerisinde halledebilir. FreeDOS bir bilgisayara Windows yüklemek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Windows 10 ISO indir yazarak Windows’un web sitesine girin.
- Bu siteden dil seçeneğini “Türkçe” olarak seçerek kurulum aracını bilgisayara indirin.
- Daha sonrasında bu programı çalıştırın ve Windows.ISO dosyasının inmesini bekleyin.
- Dosya indikten sonra “Rufus” isimli programla bu dosyayı USB belleğinize yazdırın.
- Dosyaları yazdırmış olduğunuz USB belleği FreeDOS bilgisayarınıza takın.
- Bilgisayarınızı çalıştırın.
Bundan sonra karşınıza Windows kurulum ekranı gelecektir. Tüm kurulum aşamalarını geçtikten sonra bilgisayarınıza 30 gün deneme sürümüne sahip Windows yüklenmiş olacaktır. Daha sonra lisans alarak deneme sürümünden çıkarak orijinal sürüme geçiş yapabilirsiniz. Ayrı satılan lisans ücretleri çok daha uygun fiyatlıdır.
Yeni bir bilgisayar alacaksanız veya bilgisayar toplayacaksanız FreeDOS olarak almanız halinde çok daha uyguna geleceğini unutmayın. Yukarıdaki işlemi de Youtube gibi platformlardan izleyerek kolayca gerçekleştirebilirsiniz.