Falez Nedir? Falez Çeşitleri Nelerdir?
Falez nedir; sahillerin kenarlarında yer alan sarp dikliklere falez denilmektedir. Aynı zamanda bu oluşuma yalıyar da denilebilmektedir. Sahile yakın olan kısmın sürekli taşa çarpması sonucunda zamanla o kısım ölmektedir. Bunun sonucunda da falezler oluşmaktadır. Fransızca bir kelime olan falez, coğrafi bir durumdur. Falez çeşitleri 5 tanedir.
Ayrıca bakınız: Kömür çeşitleri ve çıkarıldıkları yerler
İçindekiler
Falez Çeşitleri
- Yalancı
- Canlı
- Ölü
- Dalan
- Çift şeklinde çeşitleri vardır.
Yalancı falez tektonik hatlara bağlı olarak oluşmaktadır. Canlı ise dalgaların etkisiyle oluşmaktadır. Canlı falezler ise dalgaların alt kısımdan müdahalesine maruz kalmaktadır. Ölü falez dalgaların ulaşamadığı yerleri ifade ederken, dalan falez herhangi bir aşındırmaya sahip değillerdir. Etek kısmına kayan ve yuvarlak bir tümsek haline gelmiş oluşumlara ise, çift falez denilebilmektedir.
Falezlerin Özellikleri Nelerdir?
Dalga ve akıntılardan dolayı oluşan falezler yüksek eğilimli yerlerdir. Ayrıca kendine has özellikleri vardır. En önemli özelliklerinden bir tanesi, oluşumlarında dalgalardan etkilenmeleridir. Dalgalardan etkilenen yerler ince yapıda olsa da, uzun yıllar sonunda kalın yerlerinde aşındığı görülebilmektedir. Bunun sonucunda da falezler oluşmaktadır.
Falezler Nasıl Oluşmaktadır?
Deniz ve deniz kenarlarında dalgalanmalar meydana gelmektedir. Bu dalgalanmalar sonucunda dalgalar kayalara çarpmaktadır. Bu da falezlerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu hareket düzenli bir şekilde oluşur ve uzun süre devam edebilmektedir.
Falez Tipleri Nelerdir?
Coğrafi bir oluşum olan falezin Türkiye’de örnekleri bulunmaktadır. Kocaeli, Antalya gibi şehirlerde çok görkemli falez örnekleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerde de falezli kıyılar bulunmaktadır. Falezlerin çeşitleri olduğu gibi tipleri de bulunmaktadır. Toplamda 4 tip falez bulunmaktadır. Bunlar; A,B,C ve dalımlı falezlerdir. Bu tiplerin hepsi farklı özelliklere sahiptirler.
Falez Olan Kıyılarda Erozyon Olur Mu?
Falezli olan kıyılarda erozyon gerçekleşebilmektedir. Yağışlı ya da fırtınalı olan günlerde risk daha da artmaktadır. Falez riski olan bölgelerde bazı dışarıdan müdahalelerle erozyon engellenebilmektedir. Topuk kısmına yığılan blok ya da istinat duvarları sayesinde erozyon engellenebilmektedir. Eğer ki bir bölge kıyı yapılaşması varsa mutlaka falez gerileme hızı ölçülmelidir. Bu şekilde oluşabilecek erozyona müdahale edilebilmektedir.