BlogBilimUncategorized

Dizel Yakıt Buharlaşır mı?

Arabanızı düzenli olarak park ettiğiniz garaj yolunda şüphesiz birkaç yakıt sızıntısı görülmüştür. Dizel sızıntılarını suçlamak kolaydır. Sabahları garaj yolunuzu temizlemeyi zor buluyorsunuz, ancak akşam döndüğünüzde dizel döküntüleri gitmiş oluyor. Bu, başka biri tarafından temizlendiği anlamına mı geliyor, yoksa buharlaştılar mı? O halde dizel buharlaşır mı?

Bu yazımızda bu soruya cevap veriyoruz. Dizel buharlaşma sıcaklıklarını ve süresini öğreneceksiniz. Ayrıca, dizelin sudan daha hızlı buharlaşıp buharlaşmadığını ve dizelin betondan ve giysilerden ne ölçüde buharlaştığını da size bildiririz. Son olarak, mazotu dökerseniz ne yapacağınızı söyleyeceğiz.

Dizel Yakıt Buharlaşır mı?

Dizel yakıt buharlaşır. Buharlaşma hızı, öncelikle daha yoğun ve daha yağlı olduğu için diğer yakıtlardan daha yavaştır. Diğer yakıtların çoğuyla karşılaştırıldığında, dizel daha uzun karbon atomu zincirlerine sahiptir. Dizel karbonlarında zayıf parçacıklar arası etkileşimler mevcuttur. Dizel yakıtı buharlaştığında fiziksel özelliklerini değiştirir.

Değişikliklerden biri viskozitedeki artıştır . Yüksek basınç nedeniyle, yüksek viskoziteli dizel yakıt pompasına zarar verebilir; daha düşük viskozite, yetersiz yağlamaya neden olur. Dizel yakıt dağıtım hızı viskoziteden etkilenir. Enjeksiyon sırasında dizel yakıtın  yakıt atomizasyonunu da etkiler .

Başka bir değişiklik, API yerçekiminde bir azalmadır. Düşük API gravitesi, dizelin ağırlaştığını ve yoğunlaştığını gösterir, bu da değerini düşürür. Daha yüksek bir API yerçekimi, dizelin yoğunluğunun hafiflediğini gösterir. Daha hafif bir dizel yoğunluğu, daha yüksek değerli hafif ürünler ürettiği için daha değerlidir.

Dizelin Buharlaşması Ne Kadar Sürer?

Çoğu mazot sızıntısı birkaç saat veya gün içinde kaybolacaktır. Motorin buharlaşması, soğuk havalarda hacminin %40’ını kaybetmesine neden olur. Güçlü rüzgarlar varsa, dizelin buharlaşması yaklaşık 48 saat, hatta daha az zaman alacaktır. Buharlaşma hızı ayrıca sıcaklığa ve dökülen miktara da bağlıdır.

Ama yine de, sızıntının ne kadar büyük veya küçük olduğuna da bağlı. Küçük dökülmeler (500–5000 galon) bir gün veya daha kısa sürede buharlaşabilir. Su üzerine döküldüğünde kısa sürede ince bir tabaka oluşturur ve buharlaşır. Ancak bu, daha hafif olan “deniz dizel” versiyonudur.

Yere dökülen mazotun buharlaşması, su üzerine dökülen mazottan daha fazla zaman alacaktır. Dizel dökülmesi toprağı kirletecek ve yangın tehlikesi oluşturacaktır. 

Dizel Hangi Sıcaklıkta Buharlaşır?

Dizelin parlama noktası 52–82 °C’dir (125–180 °F). Bir ısı kaynağı varlığında dizelin buharlaştığı en düşük sıcaklık parlama noktası olarak bilinir. Varyansı açıklayan dört farklı dizel türü vardır. Ancak, standart parlama noktası değeri 140°F’dir (60°C). Ancak bu buharlar yanıcı olduğundan dikkatli olunmalıdır.

Buharlaşma yüzeyde, genellikle kaynama noktasının altında gerçekleşir. Dizelin kaynama noktası 392-662 °F(200 ila 350 °C) arasında değişir. Buharlaşma, herhangi bir sıvının kaynama noktasından daha düşük bir sıcaklıkta buhara dönüşmesi işlemidir. Çevreden gelen ısı enerjisi, yüzeyin tepesindeki dizel moleküllerine aktarılır.

Üstteki ve alttaki dizel molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetleri kırılır. Yeterli enerjiyi biriktirdikten sonra üstteki dizel molekülleri buharlaşır.

Dizel Sudan Daha Hızlı Buharlaşır mı?

Su ile karşılaştırıldığında, dizel yakıtı daha hızlı buharlaşır. Sudan çok daha hafiftir ve su üzerinde yüzer. Dizelin sudan daha hızlı buharlaşmasını sağlayan bu faktördür. Su ve mazot karışmaz. Dizel varlığında, su bir kirletici haline gelir. Karışım ısıtıldığında veya sıcaklık yükseldiğinde dizel buharlaşmaya başlar. 

Ne yazık ki, dizelle çalışan ekipmanda su hasarının meydana geldiği durumlar olacaktır. Dizel yakıttaki su, serbest su veya çözelti halindeki su olabilir. Serbest su, ekipmanın su ayırıcılarına ciddi şekilde zarar verebilir. Yakıt enjektörü uçları gibi bazıları patlayacaktır.

Dizel yakıt, çözeltide düşük su konsantrasyonlarına sahiptir. Su genellikle ekipmanla ilgili herhangi bir soruna neden olmaz. 

Mazot Giysilerden Buharlaşır mı?

Dizel oldukça yavaş buharlaşır. Bu nedenle kıyafetlerinizden çıkması biraz zaman alabilir. Petrol bazlı olduğu için keskin bir kokusu vardır. Dizel, kükürt ve nitrojen bileşimi nedeniyle giysilerden sızar ve yıkandıktan sonra bile üzerinde kalır. Yağlıdır, daha yoğundur ve birincil neden olan giysi tarafından emilme olasılığı daha yüksektir.

Ancak dizelin buharlaşması biraz zaman alıyorsa ve giysilerinizin kokmasını istemiyorsanız ne yapmalısınız? İşte dizeli giysilerinizden çok daha hızlı çıkarmaya yardımcı olacak birkaç ipucu. 

  • Ağır iş deterjanı: Gres ve yağ lekelerini gidermek için özel olarak üretilmiş güçlü bir deterjan kullanabilirsiniz. Giysilerinizi ıslatmak için soğuk suya koyun, ardından çoğunlukla dizel içeren parçalar için ağır iş deterjanı kullanın. Ayrıca normal deterjanınız yerine güçlü deterjanı da kullanabilirsiniz.
  • Sirke ve kabartma tozu: Kabartma tozu ve sirke birlikte dizelin çıkarılması için harikalar yaratacaktır. Mazotun bulaştığı çamaşırlara ve lekeli çamaşırlara bir kaşık karbonat, deterjan ve beyaz sirke ekleyin. Karışım zayıf, bu yüzden prosedürü tekrarlamalısınız. 

Sirke yoksa, kola ve tuvalet ispirtosunu kabartma tozu ile birleştirerek kullanabilirsiniz.

  • Gargara: Mazottan kurtulmak için en iyi gargaralardan biri Listerine’dir. Çamaşırları Listerine’de bekletebilir veya çamaşır yıkarken ekleyebilirsiniz. Kokudan kurtulmaya o kadar iyi gelir ki, itfaiyeciler duman kokusundan kurtulmak için kullanırlar. Alev veya patlamaya neden olabilecek dizel lekeli giysiler için çamaşır kurutma makinesi kullanmamayı unutmayın.

Dizel Betondan Buharlaşacak mı?

Dizel betondan kolaylıkla buharlaşmaz. Bir süre yüzeyde bırakılırsa betonu lekeleyecektir. Dizel yakıt, betonun gözeneklerine ve çatlaklarına hızla sızacaktır. Betonun gözenekli yapısı, dizelin sızmasını kolaylaştırır. Dizel yakıtın bu nedenle buharlaşma süresi daha zordur.

Dizel, buharlaşamaması nedeniyle beton üzerinde aşağıdaki etkilere sahiptir:

  • Dizel yanıcı bir madde olduğu için betonu zayıflatır ve stabilize eder.
  • Betonun aşındırıcı sürecini hızlandırın.
  • Betonun renginin solmasına neden olur.

Dizel Dökülürse Ne Yapılır?

Kazalar olur ve mazotu dökmek mümkündür. Hemen yeni bir dizel yakıt sızıntısı fark ederseniz, emici bir malzeme kullanarak temizleyebilirsiniz. Daha eski bir döküntüyü temizlemek daha uzun sürebilir.

İşte eski bir yakıt sızıntısını temizlemeye ilişkin kısa bir özet.

  1. Basınçlı yıkayıcınızı çıkarın ve basıncı orta bir ayara ayarlayın. En az iki fit, nozulu dökülen maddeden ayırmalıdır.
  2. Hafif bir yağ giderici ve deterjan kullanın, ardından alanı bir fırçayla kazıyın.
  3. Yüzeyi düzgün bir şekilde kurutmak için ıslak bir elektrik süpürgesi kullanın ve son dizel ve deterjan kalıntılarını da çıkarın.
  4. Emici bir malzeme uygulamadan önce bölgenin tamamen kurumasını bekleyin ve ardından biraz dinlenmesi için bekleyin. Dizel ayrıca kedi kumu tarafından etkili bir şekilde emilebilir.
  5. Son olarak, emici malzemeyi bir süpürge ile uygun şekilde atın.

Bazı kişiler, dışarıda meydana gelirse, dizel döküntüsünü temizlemek için yağmurun gelmesini bekleyebilir. Dizel, küçük moleküller içerdiğinden ve suda çözündüğünden, yağmurla yıkanabilir. Yağmur damlacıkları, taşınmadan önce yakıt moleküllerini parçalar ve dağıtır.

Ancak, dizelin göller ve nehirler gibi su kütlelerine bu şekilde boşaltıldığını unutmayın. Sonuç olarak, yağmurun mazotu alıp götürmesini beklemekten kaçının.

SSS

Mazot toprakta ne kadar kalır?

Tipik koşullar altında, küçük bir dizel döküntüsünün toprakta tamamen parçalanması 2 ila 4 yıl alabilir. Dizel, daha soğuk iklimlerde toprakta 8 yıla kadar kalabilir.

Dizel döküntüsü toprağın birkaç metre yukarısında kalırsa, orada bitki yetişmez . Küçük hayvanlar, böcekler ve böceklerin hepsi dizel sızıntısı nedeniyle ölecek. Toksisiteyi ortadan kaldırmak için dizel döküntüsünü mümkün olan en kısa sürede temizlemeye çalışın.

Dizel ne kadar süre stabil?

Dizel, 20°C’nin (68°F) altında saklandığında ortalama bir yıllık raf ömrüne sahiptir. Ne yazık ki, sadece yer altı depolama tankları bunu mümkün kılıyor. 30°C’nin (86°F) üzerindeki sıcaklıklarda raf ömrü kısalır. Artan sıcaklıkla raf ömrü azalır.

Ancak, sıcaklığa ek olarak ek değişkenler de dizelin raf ömrünü etkiler. Su, yakıtın dengesini bozan bakteri ve mantarların gelişimini destekler. Kum, toz ve kir, dizelin kararlılığını etkileyen kirletici maddelerdir. Dizelin raf ömrü de yakıt karışımından etkilenir.

Çözüm

Ancak dizel, diğer yakıtların çoğundan daha yavaş buharlaşır. Daha uzun karbon atomu zincirlerine sahiptir, yağlıdır ve daha yoğundur. Dizelin viskozitesi ve API yerçekimi, değerini artırabilen veya azaltabilen buharlaşmadan etkilenir. 

Mazotun buharlaşması sudan daha hızlıdır, ancak kumaşa veya betona dökülmesi daha uzun sürer. Dökülen eskiyse dizeli giysiden veya betondan çıkarmak zor olacaktır. Neyse ki dizelden nasıl kurtulacağınız konusunda size tavsiyelerde bulunduk.

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

Related Articles

Back to top button