BlogBilim

Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blok zinciri teknolojisi, finans, emlak, sağlık vb. gibi büyük sektörleri alt üst etmede ilerlemeye devam ediyor. Bu, farklı endüstrilerin benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli blok zincirlerinin oluşturulmasına yol açtı.

Yeni blok zincirlerindeki bu artış, her bir blok zincirinin benzersiz özelliklerinden yararlanmak için aralarında birlikte çalışabilirlik ihtiyacını zorunlu kılmıştır. Blok zinciri birlikte çalışabilirliği, blok zincirlerinin birbirleriyle iletişim kurmasını ve bilgi, veri ve varlıkları paylaşmasını sağlar.Kapalı

Blockchain birlikte çalışabilirliğinin nasıl çalıştığına, faydalarına ve blockchain teknolojisinin küresel benimseme için neden önemli olduğuna bir göz atın.

Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Nedir?

Blok zinciri birlikte çalışabilirliği, işlemleri etkin bir şekilde birleştirirken veri ve dijital varlıkları paylaşmak amacıyla farklı blok zincirlerinin iletişim kurmasını sağlayan çeşitli yolları ifade eder.

Blockchain birlikte çalışabilirliği, ademi merkeziyetçiliğin önemli bir bileşenidir. Blok zincirleri arasında güvenli, verimli ve şeffaf bilgi paylaşımını sağlar. Bu, bir blok zincirinin aktivitelerini önceden tanımlanmış protokolleri kullanarak başka bir blok zinciri ile paylaşmasını mümkün kılar.

block chain

Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Nasıl Çalışır?

Blockchain birlikte çalışabilirliğinin temeli, zincirler arası mesajlaşma protokolleridir. Bu, blok zincirlerinin bir blok zincirinden başka bir blok zincirine veri okumasını ve/veya yazmasını sağlar.

Bu zincirler arası mesajlaşma protokolleri, zincirler arası merkezi olmayan uygulamaların (DApp’ler) oluşturulmasına izin verir. Bu DApp’ler, farklı blok zincirlerinde yürütülen birden fazla akıllı sözleşmede çalışabilir.

Blockchain birlikte çalışabilirliğinin şu anda elde edilmesinin dört temel yolu vardır:

1. Yan Zincirler

Ethereum, Solana ve Avalanche gibi eski blok zincirlerinin çoğu, temel seviye blok zinciri hizmetleri sağlayan Katman-1 blok zincirleridir. Yan zincirler , bir Katman-1 blok zinciriyle uyumlu olacak şekilde oluşturulmuş Katman-2 protokolleridir .

Yan zincir, bir fikir birliği algoritması, güvenlik çerçevesi ve yerel belirteç içeren kendi özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte, blok zinciri birlikte çalışabilirliği için yollar olarak da işlev görebilirler. Ana zincir ve yan zincir, zincirler arası bir mesajlaşma protokolü aracılığıyla bağlanır ve her zincir bir varlık günlüğü tutar. Cosmos ve Polkadot gibi blockchain projeleri, birlikte çalışabilirliği desteklemek için entegre zincirler arası altyapıyla oluşturulmuş zincirlere örnektir.

2. Kahinler

Oracles, birlikte çalışabilirlik için inanılmaz faydalar sunan özel olarak tasarlanmış protokollerdir. Akıllı sözleşmeler aracılığıyla gerçek dünyadaki verileri herhangi bir blok zincirine bağlayabilirler.

Chainlink, akıllı sözleşmelere zincir dışı veri sağlamada önemli bir rol oynayan ve verilerin farklı blok zincirleri arasında paylaşılmasını mümkün kılan bir blok zincir kahini örneğidir . Bu, farklı blok zincirlerinin hepsinin merkezi bir kaynağa atıfta bulunduğundan emin olarak birlikte çalışabilirliğe katkıda bulunur.

3. Köprüler

Köprüler, kripto para birimi kullanıcılarının blok zincirleri arasında belirteçleri ve dijital varlıkları sorunsuz bir şekilde aktarmalarını sağlar. Bu, bir dijital varlığın kaynak zincirde kilitlenmesini sağlarken, alıcı zincirde aynı bir varlığın “basılmasını” sağlayarak yapılır. Sarılmış belirteçlerin nasıl çalıştığı buna bir örnektir . Kullanıcılar BNB Zincirinde Ethereum’u Wrapped Ethereum (wETH) olarak kullanabilir. Kullanıcılar, blok zincirinin yerel belirtecini satın almak zorunda kalmadan birkaç blok zincirinde etkileşim kurabileceğinden, bu, merkezi olmayan finans için kritik öneme sahiptir.

4. Takas

Takaslar, kullanıcılara farklı blockchain ağlarından jeton alışverişi yapma olanağı sunar. Bu zincirler arası token takasları , takası basitleştirmek için her blok zincirindeki likidite havuzlarını kontrol eden takas protokolleri ve/veya otomatik piyasa yapıcılar (AMM’ler) kullanılarak yapılır .

Blockchain Birlikte Çalışabilirliğinin Önemi

Blok zinciri birlikte çalışabilirliğinin ana kullanım durumu, verilerin ve dijital varlıkların farklı blok zincirlerinde sorunsuz etkileşimini kolaylaştırmaktır. Etkileşen iki taraf, Ethereum gibi aynı blok zincirini kullandığında, veri ve değer alışverişi basittir. Bununla birlikte, farklı blok zincirlerinde aynı şeyi başarmak oldukça zorlu bir görevdir.

Birlikte çalışabilirlik, blok zincirlerindeki engelleri kaldırır. Kullanıcılar birden fazla blok zincirinde farklı özelliklerden yararlanabileceğinden, bu, küresel kripto kabulü için önemli bir bileşendir. Birlikte çalışabilirlik, birden fazla blok zincirinde çeşitli protokollerle etkileşim kurmak isteyen varlıklar için giriş engelini ortadan kaldırır.

Birlikte çalışabilirlik, yeni merkezi olmayan uygulamaların (DApp’ler) geliştirilmesinde üretkenliği büyük ölçüde artırır. Akıllı sözleşmeler, birden çok zincirde çalışabilir ve oracle’lar, gerçek dünya verilerini farklı blok zincirlerine girebilir. Bunu blok zincirlerinin şeffaf doğası ile birleştirmek, küresel blok zinciri kullanımının ve benimsenmesinin yükselişini görecektir.

Blockchain Birlikte Çalışabilirliğinin Avantajları ve Dezavantajları

Blockchain birlikte çalışabilirliği birçok avantajı beraberinde getirir. Bunlardan birkaçı şunları içerir:

  • Blok zincirleri arasındaki bağlantı : Birlikte çalışabilirlik, farklı blok zincirlerindeki sistemler, süreçler ve veriler arasında kesintisiz iletişim sağlar.
  • Zincirler arası işbirlikleri : Birlikte çalışabilirliğin kullanım durumu, yalnızca blok zincirlerini birbirine bağlamanın ötesine geçer. Blockchain protokolleri ve akıllı sözleşmeler de birlikte çalışabilirlikten yararlanır. Birlikte çalışabilir protokoller ve akıllı sözleşmeler, blockchain geliştiricilerine zincirler arası DApp’ler oluşturmak için sağlam bir fırlatma rampası sağlar.
  • Geliştirilmiş Merkezi Olmayan : Blockchain, merkezi olmayan temel ilke üzerine inşa edilmiştir ve birlikte çalışabilirlik, bunu büyük bir etki yaratacak şekilde güçlendirir. Birkaç blok zinciri birbirine bağlamak, blok zincirinin sistemleri ve endüstrileri merkezileştirme garantisini geliştirir. Örneğin, merkezi olmayan uygulamalar için milyonlarca işlemi işleyen tek bir blok zincirine sahip olmak yerine, bu hizmeti sağlamak ve genellikle yüksek gaz ücretlerine yol açan ağ tıkanıklığını azaltmak için birden fazla blok zincirinde birbirine bağlanan birkaç akıllı sözleşme olabilir.

Birlikte çalışabilirliğin kesinlikle bir dizi avantajı olsa da üzerinde çalışılması gereken birkaç alan var:

  • İstismarlara Karşı Savunmasız : Birlikte çalışabilirlik, zincirler arası faaliyetler sırasında blok zincirlerini saldırılara maruz bırakır. Kripto analiz firması Chainalysis tarafından 2022 yılında yapılan bir araştırma , zincirler arası saldırılarda 1,9 milyar dolardan fazla çalındığını gösteriyor. Daha fazla istismardan kaçınmak için zincirler arası köprüler ve takaslardaki güvenliğin güçlendirilmesi gerekecek.
  • Karmaşık Süreç : Birlikte çalışabilirlik hala gelişmektedir ve özel beceri setleri gerektiren birçok karmaşık süreci içerir. Bu, ölçeğini ve benimsenmesini yavaşlatma potansiyeline sahiptir.

Blockchain Birlikte Çalışabilirliği Sunan Platformlar

1. Solucan Deliği

Wormhole, Ethereum, Solana, BNB Chain, vb. dahil olmak üzere birden çok blok zincirini destekleyen merkezi olmayan bir birlikte çalışabilirlik protokolüdür. Wormhole, geliştiricilerin benzersiz birlikte çalışabilir DApp’ler oluşturmak için bağımsız modüler takaslardan yararlanmaları için bir ekosistem ve platform da sağlar.

2. Anaç (RSK)

Rootstock (RSK), RIF ağ geçitleri ve RSK-ETH köprüsü aracılığıyla birlikte çalışabilirliği kolaylaştırır. RIF ağ geçitleri, blok zincirleri arasında hızlı ve güvenli bağlantılar sağlayan bir dizi protokoldür. RSK-ETH köprüsü, belirteçleri Ethereum’dan RSK’ya ve tersi yönde değiştirmek için zincirler arası bir köprüdür. RSK, Bitcoin’e sabitlenmiştir, bu nedenle esasen Ethereum ve Bitcoin arasındaki token takaslarını kolaylaştırır.

3. BTC Geçişi

BTC Relay, Ethereum ve Bitcoin arasında birlikte çalışabilirlik gerektiren geliştiriciler için bir platform sunar. Geliştiriciler, kullanıcıların Ethereum DApp’leri için Bitcoin ile ödeme yapmasına izin veren DApp’ler oluşturabilir.

4. T3rn

T3rn, blok zincirleri arasında kolay ve sorunsuz entegrasyon için bir platform sunar. T3rn, çok zincirli merkezi olmayan finansmanı mümkün ve oldukça güvenli hale getirir. Kullanıcılar, çok zincirli akıllı sözleşmeler aracılığıyla blok zincirleri arasında işlem gerçekleştirebilir ve fonların hiçbir zaman takılıp kalmamasını veya kaybolmamasını sağlar.

Birlikte Çalışabilirlik Blockchain Kabulünü Hızla İlerletecek

Blockchain birlikte çalışabilirliği, teknolojik ilerleme için blockchain kullanmak isteyen kuruluşlar için çok sayıda fırsat sunar. Verileri ve dijital varlıkları blok zincirler arasında sorunsuz bir şekilde taşıma yeteneği, kullanıcılara her duruma uyan tek bir çözüm sunar. Geliştiriciler ayrıca akıllı sözleşmeler ve protokoller kullanarak platformlar arası geliştirme özelliklerinden yararlanır. Kullanıcı benimseme ve uygulama geliştirme artmaya devam ettikçe bu, sektörler genelinde ölçeği teşvik edecektir.

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

Related Articles

Back to top button