Bilgisayarınız belli dönemlerde yavaşlayabilir, eski performansını kaybedebilir ve bazı uygulamaları çalıştırmayabilir. Bunun yanında verileriniz sizden habersiz bir şekilde üçüncü kişilerin eline geçebilir ve aleyhinize kullanılabilir. Bu gibi durumlar bilgisayarınıza bulaşan zararlı yazılımlar yani halk diliyle virüslerden kaynaklanıyor olabilir. Virüslerin birçok çeşidi ve farklı amaçları bulunabilir. Fakat her virüsün kötü amaçlı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bilgisayarınıza bulaşmış olan bir virüsü tespit etmek ve ortadan kaldırmak oldukça zordur. Bunun için farklı yazılımlar kullanmalı veya manuel olarak tespit etmeniz gerekir. Bu yazımızda bilgisayarınıza bulaşan virüslerin tespiti nasıl yapılır konusunun üzerinde duracağız.
İçindekiler
Bilgisayara Virüs Nasıl Bulaşır?
Bilgisayarınıza virüs bir veya birden fazla şekilde bulaşabilir. Bilgisayarınıza virüs bulaşmasını elinizden geldiğince engelleyebilirsiniz ancak tamamen engelleme gibi bir ihtimal bulunmamaktadır. Bunun için oldukça dikkatli olmanız gerekir. Bilgisayarınıza virüs şu yollarla bulaşabilir:
- Taşınabilir bir aygıta bulaşan virüsün bilgisayarınıza takılması halinde kendini çoğaltarak.
- İnternet üzerinde indirdiğiniz bir dosya aracılığı ile.
- Gelen bir maile tıklamanız sonucunda indirilen veri ile.
- Girdiğiniz bir web sitesinin içerisinde bulunan zararlı yazılımlar ile.
Yukarıda verdiğimiz örnekler ve türevleri şeklinde sıralanabilecek virüs bulaşma çeşitleri daha da detaylandırılabilir. Bu yüzden bilgisayarınıza dışardan bir veri girişi olabilecek her noktada dikkatli olmalı ve gerekli kontrolleri yapmalısınız. Dışarıdan gelecek olan tehditlere karşı kendinizi tam anlamıyla korumayı başarabilirseniz virüs tehlikesini de ortadan kaldırmış olursunuz. Fakat bunu yapmak oldukça zordur.
Bilgisayarda Virüs Olduğunu Anlama Yolları
Bilgisayarınızda virüs olduğunu anlamak oldukça zordur. Fakat kontrol edebileceğiniz birkaç nokta bulunmaktadır. Ayrıca bazı virüsler açık açık bilgisayarınızda olduğunu belirtir ve o virüsleri kolay kolay kaldıramazsınız. Bilgisayarınızda virüs olup olmadığını anlamak için öncelikle aşağıda bahsettiğimiz noktaları incelemelisiniz.
- Öncekine göre bilgisayarınızda ve tarayıcılarınızda reklamlarda bir artış olup olmadığını kontrol edin. Artış mevcutsa ve her yerde karşınıza reklam geliyorsa muhtemelen bilgisayarınızda virüs bulunmaktadır.
- Bilgisayarınızın hızı azaldıysa görev yöneticisi yardımıyla CPU, GPU ve Disk kullanımlarınızı inceleyin. Ve yüksek kullanım yapan uygulamaların adını inceleyin. Saçma ve anlamsız bir isime sahipse veya bilmediğiniz bir yazılım ise işlemi sonlandırın ve bu yazılımın ne olduğunu internet üzerinden aratın.
- Program Ekle/Kaldır uygulamasına girerek ismini bilmediğiniz ve işinize yaramayan uygulamaların ne olduğunu öğrenmeye çalışın.
- Başlangıçta açılan uygulamalarınızı inceleyin ve ismini bilmediğiniz uygulamaları kapatarak internet üzerinde aratın.
Kısacası bilgisayarını tam performans kullanmanızı engelleyen tüm olası durumları inceleyin. Böylece bilgisayarınızda virüs olup olmadığını az da olsa anlarsınız. Veya tüm bunlarla uğraşmak yerine Avast, KasperSky, McAfee, Norton gibi korunma yazılımları ile tarama gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazılımlar ücretli olup bilgisayarınız üzerinde tam bir tarama gerçekleştirerek tüm olası tehditleri bularak ortadan kaldırmaktadırlar.
Bilgisayardaki Virüsleri Temizleme İşlemi
Günümüzdeki virüslerin birçoğu kendini çoğaltma mantığıyla çalışırlar ve silinmeye karşı kendilerini korumaya alırlar. Bu yüzden bir virüsten kurtulmak düşüldüğü kadar kolay değildir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz virüsten korunma yazılımlarını kullanarak küçük çaplı virüslerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz ancak büyük virüslerden kurtulmak için bu yazılımlar bile yetersiz kalabilir.
Virüsün tam olarak ne virüsü olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını öğrenebilirseniz virüsten nasıl kurtulabileceğinizi de öğrenebilirsiniz. Fakat bunun için biraz uğraşmanız ve bilgisayarınızın derin noktalarına girmeniz gerekebilir. Eğer ki bir virüsten kurtulamazsanız ve yapacak hiçbir şey bulamazsanız bilgisayarınıza temiz bir format atmanız gerekecektir. Ayrıca bilgisayarınıza takmış olduğunuz tüm depolama aygıtlarını da formatlamanız gerekir. Aksi taktirde bu tür virüslerden kurtulmanız imkânsız olacaktır.
Umarız bilgisayarınızı korumayı başarabilir ve halihazırda bilgisayarınıza bulaşmış virüslerden kurtulmanın bir yolunu bulmayı başarabilirsiniz. Bilgisayarınızın güvenliğine önem vermeyi unutmayın ve düzenli aralıklarla mutlaka kontrolleri gerçekleştirin. Virüssüz ve güvenli bir bilgisayar kullanımı dileriz.
Bu yazımız ilginizi çekebilir pound işareti sterlin simgesi