Bilgisayara İkinci İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?
Bilgisayarımızda isteğe bağlı olarak ikinci işletim sistemi kurabilirsiniz. Bilgisayarda windows kuruluyken aynı zamanda Linux çalıştırabilir yada windows 10 kullanırken windows xp de çalışan programınızı kullanabilirsiniz. Bilgisayara ikinci işletim sistemi kurmak için çift ön yükleme yapmanız yani iki farklı işletim sistemi kurmanız yada bir sanal makine ile sanal bilgisayarınız varmış gibi işletim sisteminin içerisine farklı bir işletim sistemi kurmanız mümkün olacaktır. Çift ön yükleme yapmak bilgisayarınızın performansını olumsuz etkileyecektir. Sanal bilgisayar yöntemi ise çift ön yüklemeye göre çok daha basit olmakla birlikte ikincil işletim sisteminiz ile işiniz bittiğinde tek tuşla işletim sisteminizi kapatmanızı sağlamaktadır. Sanal bilgisayar için farklı programlar kullanılmakla birlikte Virtual Box bu konuda en fazla kullanılan programdır.
İçindekiler
Virtual Box İle Bilgisayara İkinci İşletim Sistemi Kurmak
Bilgisayara ikinci işletim sistemi kurmak için öncelikle Virtual Box programını indirmeniz gerekmektedir. Virtual Box programını bu adresten indirebilirsiniz. Virtual Box programını indirdikten sonra indirilen dosyaya çift tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.
Virtual Box uygulamasının bütün özellikleri ile kurmak için 3 kere next düğmesine tıklamamız gerekiyor. Bilgisayarımızın içinde sanal bir bilgisayar kurulduğu için ağ bağlantısı, ses, ekran vb. ayarlar yapılacağından dolayı internet bağlantısının kesilip geri gelmesi, ekranda görüntünün gidip geri gelmesi gibi değişiklikler olacaktır.
Yükle düğmesine tıkladığımızda sürücüler sırası ile kurulmaya başlayacağı için karşımıza çıkan bütün uyarılarda yükle diyerek programın kurulumuna devam edebilirsiniz.
Anlaşmayı okuyarak ve uygulamayı kişisel amaçlar için kullanacağınızı onaylayarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Virtual Box İle İkinci İşletim Sistemi Kurmak
Bilgisayara ikinci işletim sistemi kurmak için sıradaki adımımız yeni bir sanal makine kurmak bu işlemi yapmak için Virtual Box programında sol üst tarafta bulunan YENİ düğmesine tıklayarak karşımıza gelen ekrandan NEXT düğmesine basmamız gerekmekte. Ardından karşımıza sanal makine adını ve yüklenecek işletim sistemini seçeceğimiz ekran gelmektedir.
Sanal makinemize isim verdikten sonra yükleyeceğimiz işletim sistemini ve sürümünü seçerek NEXT butonuna basıyoruz. Sonrasında karşımıza RAM (Bellek) seçim ekranı gelecektir. Bu ekrandan ikinci işletim sistemi için ayıracağımız RAM miktarını giriyoruz. Bu işlem için minimum 512 MB ram öneriyoruz. Next butonuna bastığımızda karşımıza yeni sabit disk oluşturma ekranı gelecektir.
Resimdeki ayarları yaptıktan sonra Next butonuna basıyoruz. Karşımıza gelen ekrandan create düğmesine basıyoruz. Bu işlemden sonra sanal makinemiz tam olarak hazır sol üst tarafta bulunan Başlat düğmesi ile sanal makinemizi çalıştırabilirsiniz.
Sanal makineye işletim sistemi kurmak için karşımıza gelen işletim sihirbazını kullanacağız. Sanal makinemizde fare işaretçisi görünmüyorsa sağ CTRL tuşu ile fareyi aktif hale getirebilirsiniz. Sonrasında kurmak istediğimiz işletim sisteminin iso dosyasını seçerek aç düğmesine tıklıyoruz. Sonrasında işletim sistemi kurulum ekranı karşımıza gelecektir. Bu ekrandan gerekli ayarlamaları yaparak bilgisayara ikinci işletim sistemi kurma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bilgisayarımda windows 10 kullanıyordum. Şirkette kullandığım çizim programı windows7 de çalışmıyordu. Windows 10 u silmeden bilgisayara ikinci işletim sistemi kurma yöntemi ile bu sıkıntıdan kurtuldum teşekkürler.