BlogWindows

Windows Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

Microsoft firmasının yazılım korsanlığını önlemek amacıyla getirdiği yeni bir uygulama, Windows 8’in kullanılması öncesinde Windows etkinleştirme işlemi gerçekleştirilmesidir. Sonradan satın aldığınız bir Windows 8 kurulumu yapıyorsanız yine kurulumun bir parçası olarak etkinleştirme işlemi yapılması gerekir.

Ayrıca bakınız: Windows yedekleme nasıl yapılır?

Başlıca Kavramlar

Ürün etkinleştirme sırasında karşılaşabileceğiniz bazı kavramlar şunlardır.

  • Orijinallik Sertifikası (COA) : Genellikle barkod veya ürün anahtarının yer aldığı etiket biçimindedir. Kopya Windows kullanımını engellemek için ürün sahibine ilişkin kimlik doğrulama yöntemidir.
  • Ürün Anahtarı: Windows’u etkinleştirmek için kullanılan 25 karakter uzunluğunda bir koddur.
  • Yükleme Kimlik Numarası: Kurulumu sırasında girilen ürün anahtarına bağlı olarak oluşturulan bir numaradır.
  • Onay Kimlik Numarası: Etkinleştirme işlemini tamamlamanızı sağlayan numaradır.

Windows Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

Bilgisayarın üretimi sırasında anakart BIOS’una bir dijital ürün anahtarı yüklenir. Windows 8 kurulu halde satın alınan bilgisayar ve tabletler, internete ilk kez bağlandığında Windows etkinleştirme işlemini otomatik olarak yapmaktadır. Windows etkinleştirme için en pratik yöntem internet üzerinden etkinleştirmedir. Bunun için öncelikle internete bağlı olmanız ve yönetici olarak oturum açmış olmanız gerekir.

Ayarlar düğmesini açın. Önce bilgisayar ayarlarını değiştir sekmesini sonrasında kişisel bilgisayar ayarları altında, Windows’u etkinleştir sekmesini seçin.

Windows etkinleştirildikten sonra, Windows’u etkinleştir sekmesi artık ayarlar altında görünmez. Windows 8’i bir diskten yüklemeniz durumunda ambalaj üzerinde bulunan ürün anahtarını kullanmanız gerekir. Ürün anahtarı alanına ürün anahtarını yazın. Anahtarın geçerliliği otomatik olarak algılanacaktır. İşlem başarılı olduğunda dair işleminiz tamamlandı mesajı alacaksınız. Windows’un etkinleştirilmiş olduğunu doğrulamak için Kişisel bilgisayar bilgisi altında, sağ bölmede Windows altındaki bilgilere bakın.

Hangi Durumlarda Yeniden Etkinleştirme Gerekir?

Bilgisayarınız Windows 8 kurulu olarak verilmiş ise de bazı durumlarda tekrardan Windows etkinleştirme gerekecektir. Windows sürümünün yükseltilmesi veya güncellenmesi durumunda İşletim sistemi için gerekli bazı yazılımlarının veya dosyalarının kaldırılması ve bozulması durumunda Yeni bir BIOS flash yüklenmesi durumunda Anakartın, BIOS’unda (OEM) sürümü içermeyen başka bir anakartla değiştirilmesi gibi durumlarda Windows  etkinleştirme işlemini tekrardan yapmanız gerekecektir.

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button