VPN (Virtual Private Network) ismi verilen teknoloji, bugün kişisel veya kurumsal olarak birçok noktada aktif olarak kullanılan bir teknolojidir. Genellikle yasaklanmış sitelere erişim sağlamak amacıyla kullanılan bu teknolojinin asıl amacı çok daha farklıdır. Fakat birçok kişi VPN ismi verilen ağ hizmetlerinin tam anlamıyla ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını bilmemektedir. Bizler de tüm bilinmeyenleri aydınlatmak amacıyla içeriğimizde VPN Nedir, neden ve nasıl kullanılır gibi soruları yanıtlandıracağız.
İçindekiler
VPN Nedir?
VPN teknolojisi (Virtual Private Network), bir veya birden fazla cihazın veri alışverişinin daha güvenli bir hale getirilmesi için kullanılan üçüncü bir sanal bilgisayar oluşturulması işlemine verilen isimdir. Genellikle mevcut cihazlarından uzak noktalara kurulan bu sanal ağ sayesinde hem kurumsal hem de bireysel olarak internetin geri kalan kısmına erişilemez durumda olabilirsiniz.
Türkçede sanal özel ağlar olarak adlandırılan VPN, kısaca cihazlar arasındaki iletişimin şifrelenmesini ve böylece verilerin korunmasını sağlamaktadır. Bunu büyük bir internet dünyası içerisinde dışarıdan kimsenin içine giremeyeceği bir hat olarak düşünebilirsiniz. Yani internetin içerisinde kendi internetini oluşturan sanal bir ağ oluşturmuş olursunuz.
VPN Neden ve Nerelerde Kullanılır?
VPN ülkemizde genellikle erişilmesi yasak olan sitelere erişmek için kullanılır. Bunun için bir VPN ağına bağlanan kullanıcılar, o ağdaki cihazdan işlem yaptıklarını gösterdikleri için başka ülkeden web sitelerine bağlanırlar. Talep ilk önce VPN aygıtına iletilir ve orada açılan veri daha sonrasında tekrar sizin cihazınıza geri döner. Normalde iki adımlı olan bu işlem, VPN sayesinde üçüncü bir cihazın araya girmesini ve işlemlerin daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar.
Ülkemizde kullanılan VPN, bahsedilen VPN tanımına tam olarak uymamaktadır. Mantık aynı olsa da çalıştırılma amacı çok daha farklıdır. Fakat genelde VPN yazılımları verilerin daha güvenilir bir şekilde iletilmesi için kullanılmaktadır. Örneğin bir şirket bünyesinde bulunan 10 cihazın kendi aralarında başkaları tarafından erişilemeyecek şekilde veri alışverişi yapabilmesi için on birinci sanal bir cihaz kullanılabilir. Tüm cihazlar ilk olarak bu sanal aygıta bağlanarak daha sonra birbirlerine veri gönderir. İşte bu işlemlerin tümündeki 11. Aygıt ve bunun teknolojisi VPN olarak adlandırılmaktadır.
VPN Nasıl Kullanılır?
VPN nedir sorusundan sonra nasıl kullanıldığı sorulur. VPN, ücretli ve ücretsiz olarak sunulabilen bir yazılımdır. Bu yüzden ücretsiz bir şekilde VPN kullanarak internete bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz. Fakat genellikle ücretsiz olarak kullandığınız VPN hizmetlerinde sizinle birlikte birçok kişi aynı sanal sunucuya bağlanır ve gizliliğiniz tam anlamıyla sağlanamaz. Bu durum da ücretsiz VPN yazılımlarını yalnızca başka bir ülkeden internete bağlanmak için kullandığınız anlamına gelmektedir.
Eğer amacınız yalnızca yasaklı sitelere girmek ve mevcut konumunuzu gizli hale getirmek ise ücretsiz VPN yazılımlarını kullanabilirsiniz. Ancak bu durum sizin gizlenmenizi veya daha güvenli veri alışverişi yapmanızı sağlamayacaktır. Aksine daha kolay ulaşılabilir ve ne yaptığı anlaşılabilir bir konuma düşebilirsiniz. Kullanabileceğiniz ücretsiz VPN yazılımları şöyledir:
- Opera Browser VPN (Ücretsiz ve Hızlı, Opera tarayıcısı ile birlikte sunulur)
- Hotspot Shield (Belli bir noktaya kadar ücretsizdir)
- ZenMate (En çok tercih edilen VPN eklentisi)
- BetterNet VPN (Ücretsizdir, ücretli seçeneği bulunmaktadır)
- NordVPN
- AVG (Antivirüs yazılımı ile birlikte ek paket olarak sunulur, deneme için ücretsizdir)
- Free VPN
Eğer gerçekten VPN sistemlerini tam anlamıyla kullanmak istiyorsanız kendinize yeni bir sunucu kiralayabilir veya satın alabilirsiniz. Bu sunucu yurtdışında olursa ve işlemlerinizi bu sunucu üzerinden gerçekleştirirseniz tam bir VPN deneyimi sahibi olabilirsiniz. Veya direkt olarak bu alanda hizmet veren firmalara başvurarak satın alabilirsiniz. Böylece hem kişisel işleriniz hem de kurumsal süreçleriniz için VPN hizmetlerini kullanabilirsiniz.
- Türk Telekom ECO VPN – Kurumsal İşletmeler için
- Kaspersky Secure Connection – Hem kurumsal hem de bireysel kullanımlar için
- Netdirekt – Kurumsal VPN Hizmetleri
- Cisco – Kurumsal VPN
- McAfee – Kurumsal VPN
Bu firmalar da avantajlı paketleri ile sizler için bir sunucu üzerinde yeni ağ oluşturarak mevcut kullanıcıların bu ağ üzerinden iletişim kurmasını sağlamaktadır. Böylece dışarıdan herhangi bir şekilde etkilenmeyen tamamen güvenilir bir ağ oluşturulmuş olur.
İçeriğimizde tüm detaylarıyla VPN Nedir sorusunu yanıtladık ve bu hizmetin nasıl ve nerelerde kullanıldığını incelemeye çalıştık. Umarız içeriğimiz sayesinde bu konu hakkında daha çok bilgi sahibi olabilmiş ve işlemleriniz için VPN sağlayıcılar hakkında aradığınız detaylara ulaşabilmişsinizdir. Google Play Store Ülke Değiştirme Nasıl Yapılır? Başlıklı içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz.