Cep Telefonu Neden Isınır?
Cep telefonları artık hayatımızın her yerinde kullanılan ve bize birçok fayda sağlayan cihazlar haline geldiler. Hatta bazılarımız cep telefonlarını artık hayatlarının her noktasında kullanıyorlar ve hiçbir zaman ellerinden düşürmüyorlar. Buraya kadar her şey iyi ancak bazen telefonlar büyük risk oluşturabiliyorlar.
Teknolojik olmasının yanında elektronik cihazlar oldukları için bazen bazı kötü durumlar meydana getirebiliyorlar. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için sorunların neler olduğunu ve nasıl çözülmesi gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor.
Telefonların ısınması da birçok kişinin merak ettiği ancak cevabını bulamadığı sorulardan birisi. Biz de bu yazımızda hayatımızın her anında bizimle olan cep telefonları neden ısınır sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.
Windows etkinleştirme nasıl yapılır konusuna da göz atmak isteyebilirsiniz.
İçindekiler
Cep Telefonları Neden Isınır?
Telefonunuz ısınıyorsa bir veya birden fazla sebebi olabilir. Fakat bu durumun anormal bir durum olduğunu ve çözülmesi gerektiğini bilmeniz gerekir. Telefonunuz şu sebeplerden ötürü ısınıyor olabilir;
- Yüksek kullanım sonucunda telefonunuzun ısınma yapması normal olarak karşılanabilir. Yüklü bir oyunu saatlerce oynadıysanız veya kameranızla uzun zamandır çekim yapıyorsanız telefonunuzun ısındığını fark edersiniz. Bu gibi durumlarda yaptığınız şeyi kısa bir süreliğine de olsa bırakmalı ve telefonunuzun soğumasını beklemelisiniz. Aşırı ısınma olursa telefonunuz kalıcı hasar görebilir.
- Telefonunuzu şarja bağlı uzun süreler bırakıyor olabilirsiniz. Telefonunuz şarjda iken elektrik çeker ve aynı süre zarfında sizin de telefonda vakit geçirmeniz durmayan bir elektrik akımına sebep olur. Bu durumda telefonunuz ve bataryanız gittikçe ısınacaktır. Ayrıca telefonu gereğinden fazla şarja takmak ve uzun süreler boyunca şarjda tutmak da telefonunuzun ısınmasını sağlayacak büyük bir etkendir.
- Bataryanızın sağlığı bozulmuş olabilir. Bataryalar gelişmiş pillerdir ve ne kadar uzun ömürlü olsalar da bir süreden sonra sağlıklarını ve ömürlerini kaybetmeye başlarlar. Bu gibi durumlarda bataryanızı değiştirmek en kolay ve hızlı çözüm yöntemidir. Bunu görmezden gelmek bataryanızın patlaması ve hem telefonunuza hem de size zarar vermesi anlamına gelir.
- Orijinal batarya ve şarj aleti kullanmıyor olabilirsiniz. Çakma olarak nitelendirebileceğimiz malları kullanmanız telefonunuzun sağlığını bozarak fazla ısınmaya ve telefonunuzun kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir.
- Telefonunuzu çok sıcak ortamlarda tutuyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda telefonunuzu kullanmasanız bile aşırı ısınır ve büyük bir tehdit oluşturur. Sıcak yaz günlerinde telefonunuzu cebinizde taşımak yerine çantaya atabilir ve güneş altında tutmamaya dikkat edebilirsiniz.
- Arkaplan uygulamaları telefonunuzu çok yoruyor olabilir. Siz telefonunuzu kullanmasanız bile arkaplanda açık bıraktığınız uygulamalar çalışmaya devam eder ve telefonunuzu yorar. Fazla kullanım da ilk başta bahsettiğimiz gibi telefonunuzun ısınmasına sebep olur.
Telefonum Neden Isınıyor?
Telefonunuzun neresinin ısındığını bilmek sorunu çözmeniz açısından büyük önem taşıyor. Örneğin telefonunuzun ekran kısmında ısınmalar mevcutsa bu donanım parçalarının ısındığına işaret etmektedir. Donanım parçalarınız ısındıysa da muhtemelen yüksek işlemci gücü tüketen uygulamaları kullanıyorsunuzdur. Veya bataryanız ısındıysa sorun bataryanın sağlığı veya şarj problemleri olabilir. Telefonunuzu şarjdan çıkarmanız ve bataryanızın sağlığını kontrol ettirmeniz gerekir. Ayrıca şarj problemlerinde de telefonun alt kısımları ısınabilir. Eğer telefonunuzda genel bir ısınma mevcutsa bu durum ya birden fazla problemin olduğunu ya da telefonunuzu çok sıcak ortamlarda tuttuğunuz anlamına gelir. Bu örneklerden yola çıkarak telefonunuzun neden ısındığını daha kolay öğrenebilir ve nasıl çözeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Isınmanın Önüne Nasıl Geçilir?
Telefonunuzun neden ısındığını öğrendiyseniz çözüm yollarını uygulamaya geçebilirsiniz. Öncelikle nerede ve nasıl olursa olsun telefonunuz ısındıysa kapatın ve bir süre açmayın. Böylece hiçbir parça çalışmadığı için telefonunuz yavaş yavaş soğuyacaktır. Bu süreçte telefonunuzun nispeten soğuk bir yerde bulunmasına dikkat edin. Direkt olarak sıcak bir ortamda veya güneş ışığıyla temas edeceği bir yerde telefonunuzu bırakmayın. Telefonunuzu bu süreçte şarj etmeyin ve telefonunuz şarj olurken kesinlikle kullanmayın. Mümkünse telefonunuz kapalıyken şarj olsun ve tekrar ısınıyor mu diye kontrol edin. Geceleri uyurken telefonunuzu şarjda bırakmamaya özen gösterin ve yanınızda video açarak uyumayın.
Telefonunuz ısınma problemini sürekli olarak yapmaya başladıysa, en kısa süre içerisinde bir teknik servise başvurun. Kendiniz bu problemi çözmek isterken hem kendinize hem telefonunuza zarar verebilirsiniz, bu yüzden bir bilene danışmak her zaman daha iyidir.