Atmosfer nedir? Atmosferin Katmanları Nelerdir?
Atmosfer, yerçekimi etkisi ile dünyayı çevrelemektedir. Atmosfer çeşitli gazların bir araya gelmesi ile meydana gelmiştir. Bu gazların ise yanardağlardan dolayı meydana geldiği bilinmektedir. Atmosfer, dünyayı tamamen saran bir tabakadır.
Bu tabakanın içerisinde de çeşitli gazlar bulunduğundan dolayı farklı katmanlar oluşmuştur. Atmosfer, hava yuvarı ya da gaz yuvarı olarak da bilinir. Atmosferin katmanları ise troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosferdir.
Dünyanın katmanları konusuna da göz atmak isteyebilirsiniz.
İçindekiler
Atmosferin Katmanları
Atmosferin 5 katmanı hakkında kısa ve öz bilgiler şu şekildedir;
Troposfer
Troposfer, Dünya’ya yakınlığı ile bilinen katmanın adıdır. Bu katman, diğer katmanlara göre Dünya’ya daha yakındır. Troposfer içerisinde bulunan gaz miktarı oldukça fazladır. Bu gazla yerçekiminden etkilendiklerinden dolayı Dünya’ya yakın konumda yer alırlar. Atmosfer içerisinde bulunan gazların yaklaşık %75’i bu katmanda bulunmaktadır. Bu katman, ekvatorda ve kutuplarda farklı inceliktedir. Kutuplarda incelen bu katman, meteorolojik olayların meydana gelmesini sağlar.
Stratosfer
Troposfer katmanının bir üstünde yer alan katmana stratosfer denilmektedir. Bu katman, hava tutucu bir özelliğe sahiptir. Bu durum Dünya’da hava kirliliğinin meydana gelmesine neden olmaktadır. Stratosfer katmanında su buharı yoktur. Bu nedenle iklim olaylarının stratosferde görülmesi imkansızdır. Bu katmanda yer çekimi etkisi azdır.
Mezosfer
Mezosferi stratosfer katmanından sonra gelir. Mezosfer katmanında sürtünme olayı oldukça fazladır. Bu durum gök taşlarının Dünya’ya gelmesine engel olmaktadır. Çünkü gök taşları, bu katmanda yaşadıkları sürtünme sayesinde parçalara ayrılırlar. Mezosfer katmanı, diğer katmanlardan farklı bir özelliğe daha sahiptir. Bu katman içerisinde de katmanlar bulunmaktadır. Bu katmanlar şunlardır:
- Ozonosfer
- Kemosfer
Ozonosfer katmanı, zararlı güneş ışınlarının tutulmasını sağlar. Kemosferde ise gazlar ayrışır. Bu bakımdan mezosfer önemli bir atmosfer katmanıdır.
Termosfer
Atmosfer tabakaları içerisinde en kalın tabaka olma özelliğine sahiptir. Bu katmadan tahmin edilen sıcaklık değeri ise 1500’dür. Radyo dalgaları açısından önemli bir katmandır.
Ekzosfer
Bu katmanın sınırı kesin olarak tespit edilememiştir. Yapay uydular, ekzosfer katmanında yer almaktadır. Burada yer çekimi etkisi son derece düşük seviyelerdedir. Atmosferin en sonuncu katmanı olarak bilinen ekzosfer, Dünya’yı çevreler. Ekzosfer katmanından geçildiğinde ise boşluğa geçilir. Atmosferin katmanlarının her biri, Dünya için büyük bir önem arz eder.